Instytut Nauk o Glebie, Żywienia Roślin i Ochrony Środowiska wykonuje usługowe badania naukowe oraz ekspertyzy w zakresie:
- długofalowej (badania monitoringowe) i krótkoterminowej (awarie) analizy wpływu obiektów przemysłowych i górniczych (historycznych, istniejących i planowanych) na jakość gleb i roślin,
- identyfikacji zanieczyszczeń gleb i roślin wraz z oceną ryzyka środowiskowego,
- zakresu remediacji (rekultywacji) terenów i gleb zdegradowanych,
- badań wstępnych przed procesem certyfikacji i rejestracji środków polepszających jakość gleby i nawozów organicznych (ocena przydatności materiałów pod względem fizycznym, chemicznym i toksykologicznym), w tym przydatności produktów odpadowych (organicznych i mineralnych), kompostów, biowęgli, preparatów humusowych i in.,
- oceny wpływu substancji nawozowych i polepszających (oraz ich mieszanin) na właściwości gleb oraz plon i jakość roślin, wraz z wyznaczaniem dawek optymalnych,
- zwiększania dostępności dla roślin rezerw makro i mikroskładników w glebach,
- doboru i opracowania metodyki badań gleb, podłoży, materiałow odpadowych i nawozowych oraz roślin i produktów roślinnych.
Laboratoria Instytutu, w szczególności Centrum Analiz Jakości Środowiska (CAJŚ), posiadające akredytację PCA, oferują kompleksową analizę fizykochemiczną i chemiczną gleb, odpadów, osadów ściekowych, nawozów, wód i ścieków, gleb, osadów ściekowych, materiałów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego i innych.